Cum să lucrezi cu o croială/tipar imprimat
Vom avea nevoie de:
- tipar imprimat pe format A4
- riglă
- bandă adezivă
- croială pe hârtiei
- foarfece de birou
- pix
Procedură:
1. Măsurăm dimensiunea pătratului marcat 3x3cm. Dacă fiecare dintre fețele sale corespunde acestei lungimi, croiala este imprimată corect.
2. Conform tiparului redus de la începutul documentului, vom alinia foile de hârtie una lângă alta. Observăm marcajele A1, A2..., B1, B2...etc. Foile aceluiași grup de marcare așezăm una sub alta în coloane conform ordinii (A1, A2, A3, A4...). Foile hârtiei așezăm una peste alta astfel încât marginea hârtiei să acopere jumătate din grosimea liniei întrerupte a hârtiei învecinate. În timpul imprimării, hârtia se poate deplasa, prin urmare verificăm părțile croielii în același timp pentru a vedea dacă liniile se succed frumos.
3. Cu bucăți mici de bandă adezivă, lipim hârtiile în locurile de îmbinare, verificăm din nou continuitatea liniilor de croială/tipar. Dacă liniile se succed așa cum trebuie, putem lipi hârtiile în îmbinări de-a lungul înălțimii și lățimii.
4. Așezăm hârtia de tipar pe croiala pregătită și cu ajutorul unui pix și a riglei vom redesena piesele în mărimea de care avem nevoie. Fiecare dimensiune are un tip de linie diferit. Vom redesena semnele aparținând piesei (de exemplu, locația buzunarului, tiv, alocația inferioară), direcția urzelii (săgeata), semnul FOLD (pliere/pliu) și numărul piesei croite. Marcăm și dimensiunea pe piesele croite.
5. Decupăm piesele din hârtie. Când tăiem piesele din țesătură, nu trebuie să uităm să adăugăm alocațiile de cusătură în jurul perimetrului pieselor (cu excepția locurilor marcate cu cuvântul FOLD, acestea le tăiem în pliu). Tăiem părțile din țesătură conform descrierilor date pentru fiecare croială.
Sfat: pentru o manipulare mai ușoară cu tipar, vă recomandăm redesenarea pieselor pe hârtie într-o imagine ca în oglindă. Îndoim hârtia de tipar și așezăm partea cu marginea marcată FOLD lângă pliul ei. Redesenăm tiparul, marcăm crestăturile și direcția urzelii și decupăm ambele straturi de hârtie în același timp. Vom avea o croială despicată. Așezăm croiala pe țesătură, adăugăm alocațiile de cusătură și decupăm.
Credem că procedura noastră a fost de ajutor. Așteptăm cu nerăbdare un alt proiect comun :)